Ratsastukseen soveltuvat vaatteet

Ratsastus on suosittu harrastus niin nuorempien kuin jo aikuisikään ehtineiden parissa. Harrastuksessa pääsee yleensä ulkoilmaan, ja samalla voi tavata ystäviä ja saa vielä hoitaa hevosia.

Ratsastukseen, kuten moniin muihinkin harrastuksiin, on saatavilla siihen erikseen valmistettuja varusteita. Monet haluavatkin hankkia ratsastusvarusteita ja -vaatteita sen vuoksi, että ne ovat yleensä kestäviä, ja silloin ei tarvitse sotkea esimerkiksi arkikäytössä olevia vaatteitaan tallilla. Jos ei halua hankkia hieman hintavampia ratsastusvaatteita, kannattaa ainakin hankkia tallilla erikseen käytettävät vaatteet. Ratsastaessa ja tallilla vaatteet pakkaavat sotkeutumaan, ja lisäksi niihin tarttuu hevosten haju. Ei ole mukava laittaa samoja kamppeita vaikkapa kouluun tai töihin, vaan on hyvä olla omat vaatteet tallia varten.

Mitä vaatteita ja varusteita sitten oikein kannattaa hankkia, jos haluaa ratsastaa, sekä tehdä tallitöitä? Lue tästä artikkelista eteenpäin, niin kerromme tarkemmin ratsastuksen vaatteista ja varusteista.

Ratsastusvaatteet

Vaatteisiin kannattaa siis panostaa, koska ratsastaessa vaatteet joutuvat kovalla kulutukselle. Kannattaa hankkia ratsastushousut, joissa on paikat. Ne voivat olla joko puolipaikat tai kokopaikat, jolloin on helpompi istua satulassa, sekä pysyä paikoillaan, jos hevonen onkin hieman rauhattomampi. Ratsastukseen tarvitaan myös saappaat, jotta jalat pysyvät hyvin kiinni jalustimissa. Kengissä on yleensä kanta, joka asettuu jalustinta vasten. Silloin pysyy tukevasti paikoillaan, mutta kenkä kuitenkin irtoaa jalustimesta, mikäli sattuisi vaikka tippumaan alas. Kengät voivat olla polveen saakka ylettyvät, tai sitten nilkkamalliset. On makuasia kumpaa suosii. Jotkut tykkäävät, että nilkkaa saa helpommin taivutettua ja jotkut taas haluavat, että saapas yltää koko säären matkalle.

Varusteet, joita ratsastamisessa tarvitaan

Ratsastamisessa tarvitaan myös muutamia varusteita. Kypärä on ehdottomasti tärkein varuste, sillä jos tippuu hevosen selästä, niin pudotus voi olla melko suuri. On tärkeää, että pää on suojattu, sillä jo pieni isku päähän voi tehdä pahaa jälkeä. Lisäksi monet pitävät turvaliiviä, joka myös suojaa vartaloa iskuilta ja tippumiselta. Liivejä on monia erilaisia. On takin tai puseron päälle laitettava liivi tai sitten joustavampi liivi, jonka voi laittaa takin tai puseron alle. Lisäksi hanskat ovat lähes pakolliset ratsastaessa, sillä paljain käsin voi olla vaikea ottaa tukeva ote ohjaksista.