Moottoripyöräilijän reppu

Moottoripyöräilijä altistuu jatkuvasti luonnonvoimille, paljon enemmän kuin esimerkiksi polkupyöräilijä tai vaeltaja. Moottoripyörän selässä vietetään pidempi aika, ja päivämatka voi olla pitkäkin. Vaihtuva lämpötila, sade, tuuli ja auringonpaiste asettavat erittäin kovia vaatimuksia vaatetuksen lisäksi myös esimerkiksi laukuille.

Motoristille sopivat varusteet

Moottoripyöräillessä, matkailet sitten kotimaassa tai ulkomailla, on varusteiden valinnalla suuri merkitys matkasi sujuvaan etenemiseen. Niiden on oltava kestäviä ja käytännöllisiä. Moottoripyörän mukaan mahtuu rajoitettu määrä tavaraa, joten pakkauksen suunnittelu on tärkeää, ja sen myötä myös oikeanlaisen laukun valinta.

Lyhyellä pyrähdyksellä mikä tahansa reppu ajaa varmaan asiansa, mutta jos lähdetään kunnon usean päivän, tai viikkojen matkalle, niin laukkujensa laatuun ja käytännöllisyyteen kannattaa todella panostaa.

Lyhyelläkin matkalla pitkään selässä pidettävä reppu saattaa osoittautua hankalaksi. Ylimääräinen paino selässä rasittaa koko vartaloasi, ja ajoasento saattaa muuttua epäergonomiseksi. Kanttaukset mutkissa, ja muu pyörän hallinta saattaa muuttua merkittävästi, jos selässä, korkealla, on paljon ylimääräistä painoa. Selässä kuljetettava reppu hiostaa, ja se saattaa olla hankala käyttää jäykkien moottoripyöräilyvaatteiden kanssa. Jos moottoripyörässä ei ole laukulle kiinnitysmahdollisuutta, niin valitse silloin mahdollisimman kevyt, mutta vedenpitävä selkäreppu, jonka saat kiinnitettyä myös rinnanympäri.

Pidemmälle matkalle lähdettäessä kannattaa hankkia vaikkapa pyörän takapenkille, tai tavaratelineelle kiinnitettävä isompi kassi. Iso, putkikassia muistuttava, mutta myös repun tapaan kannettava, vedenpitävä laukku on paras. Kassiin saat mahtumaan kaiken tarpeellisen, etkä tarvitse useampaa pienempää. Repun tapaan kannettavana se vapauttaa kädet kantamaan kypärän ja muut tavarasi pyörältäsi majapaikkaan. Jos esimerkiksi lennät kohteeseen, jossa aloitat moottoripyörämatkasi, tämä malli toimii myös lentokoneessa.

Varmista että laukku on täysin vedenpitävä myös vetoketjujen kohdalta, jotta voit huoletta kuljettaa siellä myös kaikkea elektroniikkaasi. Kankaan tulisi olla kevyt, mutta samalla tarpeeksi kestävä. Jos on valittava kestävyyden ja keveyden välillä, pyörään kiinnitettävän laukun kohdalla kestävyys ratkaisee aina.

Ehdottoman tärkeää on laukun kiinnitys, joten varmista, että laukussa on tarpeeksi kuljetusliinojen läpivientiin soveltuvia vahvoja lenkkejä tai muita kiinnityskohtia. Pelkkä verkko harvoin jaksaa pitää painavaa laukkua kauaa paikallaan, joten myös muunlainen kiinnitys on huomioitava.

Saatat haluta lukita laukkusi, joten varmista, että vetoketjuissa on tähän sopivat lenkit.